Low-code integratieplatform of custom integraties: wat is de slimste keuze?
In deze blogpost ontdek je de belangrijkste criteria om een doordachte keuze te maken.
De keuze tussen low-code en custom integraties
Wie wint?
Elke applicatie heeft zo z’n eigen manier om data uit te wisselen, wat integraties vaak tot een complexe uitdaging maakt.Hoe pak je dat slim aan? Ga je voor een low-code integratieplatform zoals Boomi of kies je voor maatwerkintegraties met Java of .NET?
Ontdek het in deze blogpost!
Wat is een low-code integratieplatform?
Low-code
Een low-code integratieplatform is een tool waarmee je applicaties eenvoudig met elkaar verbindt, zonder diepgaande programmeerkennis.
Bekende platformen van vendoren zoals Boomi, Mulesoft en IBM bieden een visuele en gebruikersvriendelijke interface waarmee je snel integraties bouwt. Ze werken op basis van een licentiemodel en maken het mogelijk om efficiënter en sneller data-uitwisseling te realiseren tussen verschillende systemen.
De voordelen
- Er is geen programmeerervaring nodig. Dankzij de intuïtieve interface van een low-code platform kan iedereen - niet alleen integratiespecialisten - ermee aan de slag.
- De meeste low-code integratieplatformen zijn ook iPaaS platformen, wat betekent dat de ontwikkelomgeving en de runtime in de cloud gehost worden
- Er zijn geen installatie-, upgrade- en onderhoudskosten. De vendor is verantwoordelijk voor een optimaal draaiend platform.
- Dankzij de high-availability functionaliteiten van de vendor ben je verzekerd van een uiterst stabiele en performante runtime.
- De oplossing schaalt automatisch mee dankzij de elasticiteit van de cloud, waarbij extra CPU, geheugen en schijfruimte worden toegevoegd bij verhoogde belasting.
- Een integratieplatform biedt out-of-the box een groot aantal integratiefunctionaliteiten aan waardoor de implementatietijd significant verkort wordt:
Connectoren: laten toe om op een eenvoudige, herbruikbare manier te connecteren met bestaande applicaties. Meestal wordt er onderscheid gemaakt tussen twee types: standaard connectoren: elke connector faciliteert verbinding met één (type) applicatie, zoals SAP, Salesforce, AWS, Google Maps etc… Technologieconnectoren: faciliteren verbinding via een bepaald technologisch protocol, zoals REST API, SOAP, FTP, etc…
Policies: herbruikbare, configureerbare stappen in het integratieproces, zoals routing, transformatie, filtering, notificatie, etc…
De nadelen
- De licentiekost kan voor sommige organisaties een struikelblok zijn.
- Pas op voor vendor lock-in: eenmaal je integraties binnen een platform bouwt, is overstappen naar een ander platform allesbehalve plug-and-play.
- Beperkingen in het platform kunnen een uitdaging vormen, vooral bij exotische of legacy protocollen en bestandsformaten die mogelijk niet worden ondersteund.
Wat zijn custom integraties?
Op maat
In plaats van een integratieplatform te gebruiken, kun je integraties ook volledig op maat ontwikkelen. Dit biedt maximale flexibiliteit en kan zowel on-premises als in de cloud worden gehost.
De keerzijde? De ontwikkelaar draagt de volledige verantwoordelijkheid voor cruciale aspecten zoals high availability, schaalbaarheid en performance. Een sterke architectuur en robuuste code zijn dus een must!
De voordelen
- Zelf integraties programmeren brengt geen licentiekosten met zich mee, waardoor je volledige controle hebt over de ontwikkeling en kosten.
- Geen beperkingen zoals bij commerciële platformen - elk protocol, bestandsformaat of security policy kan volledig op maat worden geïmplementeerd.
- Je hebt meer controle over de opslag, verwerking en beveiliging van data.
- Bestaande expertise en resources (bv. voor applicatieontwikkeling) kunnen worden hergebruikt voor het bouwen van integraties.
De nadelen
- In de meeste gevallen moet alle integratiefunctionaliteit, zoals connectoren, routing en transformatie, vanaf nul worden opgebouwd. Dit vereist eerst een investering in basisfunctionaliteit voordat integratieflows kunnen worden ontwikkeld, wat de totale ontwikkeltijd verlengt.
- Ontwikkelaars dragen de volledige verantwoordelijkheid voor de beveiliging van integraties. Ze moeten zelf nieuwe security patches monitoren en tijdig implementeren.
- Bij wijzigingen in de interface van geïntegreerde applicaties, zoals SAP of Salesforce, moeten alle beïnvloede integraties handmatig worden aangepast.
Welke integratieoplossing past het best bij jouw organisatie?
Platform of maatwerk?
Er is geen standaardoplossing die voor elke organisatie werkt. Voor sommigen is een low-code integratieplatform de meest efficiënte keuze, terwijl anderen beter af zijn met maatwerk.
Maar hoe maak je de juiste keuze? Op basis van onze ervaring met beide aanpakken geven we enkele praktische richtlijnen mee om een weloverwogen beslissing te nemen.
1. Welke applicaties moeten worden geïntegreerd?
Zijn de applicaties eenvoudig toegankelijk vanuit zelfgeprogrammeerde integraties?
- Bij mainframe- of andere legacy-applicaties is dat vaak niet het geval. In zulke situaties is een integratieplatform met kant-en-klare connectors een betere keuze.
- Beschikken alle te integreren applicaties over REST API’s? Dan kunnen deze relatief eenvoudig vanuit een programmeertaal worden aangesproken, bijvoorbeeld via het API-led connectivity pattern.
2. Hoe vaak moeten integraties worden ontwikkeld of aangepast?
- Als er regelmatig nieuwe integraties nodig zijn of bestaande integraties vaak wijzigen, biedt een integratieplatform de nodige flexibiliteit en gebruiksgemak.
- Gaat het slechts om een beperkt aantal integraties die zelden veranderen? Dan kan een integratieplatform overbodig zijn, en is maatwerk een efficiëntere oplossing.
3. Wie gaat de integraties ontwikkelen?
- Heeft je organisatie al een ervaren ontwikkelingsteam dat bijvoorbeeld applicaties bouwt in Java? Dan kan custom integratieontwikkeling een haalbare keuze zijn, op voorwaarde dat er voldoende aandacht wordt besteed aan governance, zodat de integraties overzichtelijk, stabiel en onderhoudbaar blijven.
- Wil je dat ook niet-programmeurs integraties kunnen bouwen? Dan is de intuïtieve interface van een low-code integratieplatform een betere oplossing.
4. Hoe specifiek en complex is de integratielogica?
- Heb je nood aan zeer specifieke of complexe integratielogica? In dat geval is custom integratieontwikkeling hoogstwaarschijnlijk de beste optie, omdat dit volledige controle biedt over de werking en performance van de integraties.
Door deze vragen te beantwoorden, krijg je een helder beeld van welke aanpak het best aansluit bij jouw organisatiebehoeften.
Deze blog werd geschreven door Niek Jacobsen, Integration Architect & Team Coach bij Anchr.
Hoe Anchr kan helpen
Ontdek onze services
Bij Anchr begrijpen we dat elke organisatie unieke integratiebehoeften heeft. Onze specialisten analyseren samen met jou de specifieke vereisten en adviseren de beste aanpak voor een efficiënte en toekomstbestendige integratieoplossing.
Welke keuze je ook maakt, wij hebben de ervaring en expertise in huis om jou te begeleiden of volledig te ontzorgen in jouw integratietraject.
- Low-code integraties
Ons integratieteam bestaat uit ervaren engineers en architecten die jou ondersteunen bij het selecteren, installeren en implementeren van een low-code integratieplatform. Of het nu gaat om een on-premises, cloud of hybride oplossing, wij zorgen voor een vlotte uitrol en bieden ondersteuning op maat—van begeleiding tot volledige outsourcing. - Custom integraties op maat
Ons custom development team ontwikkelt integraties volledig op maat, gebruikmakend van de nieuwste technologieën en frameworks. Dankzij ons referentieframework kunnen we snel schakelen en herbruikbare componenten inzetten, waardoor we efficiënt en met bewezen methodieken te werk gaan.
Let's get in touch!
Meer weten over Anchr's data & AI oplossingen?
Neem dan even contact op en we horen elkaar snel!